Buljong del 1


Enda svampbuljongen COOP i Järpen hade att erbjuda.

En god risotto förlitar sig på två smaksättare. Osten och buljongen. Osten kommer vi att återkomma till men vill med detta inlägg diskutera buljong litegrann. I min erfarenhet ser man i restaurangvärlden på buljong i tre nivåer av kvalitet. Bäst är såklart den egenkokade varianten, oavsett hur den smakar. Är den kokad här? Då är den god. Efter den kommer den flytande på flaska, alternativt i paste i liten låda. Den är dyr och smakar mest salt. Sist kommer buljongtärningar som vilsna hemmakockar använder. Stackarna. Som att tärningarna skiljer sig mycket från buljongen i lådan alls?

Jag tycker att tärningarna är goda! Så länge man löser upp dem i mindre vatten än vad som anges på förpackningen. En tärning i 5 dl vatten blir alldeles för blaskig. 3,5 dl brukar bli lagom för mig. Med ett tärningspris på ungefär 3 kr går en god liter buljong på ungefär 10 kr. Mycket pengar.

Bästa ekologiska buljongtärningarna hittar du hos Kung Markatta men vad jag vet saknar de vad vi behöver för den bästa svamprisotton, svampbuljong. Har kört deras grönsaksbuljong i en rödbetsrisotto tidigare men det blev för umamigt. Möjligtvis att man i den skall använda en tärning på 5 dl för bättre smak. Har även prövat flytande kantarellbuljong men den tycker jag är alldeles för tam.

I framtiden skall jag koka min egen svampbuljong för att få en smakbredd i mina buljonger. En egenkokad buljong är nog mindre troligt att ha med sig i fjällmiljö men kunskap är makt som Plato sa. Eller var det Lincoln?

Kommentarer