Dinkel, även känt med det med aptitretande namnet ”speltvete”, är ett spannmål jag missat hittills. I samarbete med Warbro Kvarn har jag blivit uppmärksammad på dess existens. Enligt Wikipedia går åsikterna isär ifall det är en egen art eller bara en underart till vete. Förtroendegivande Hungrig.nu skriver ifall att det är en underart så vi går på det.
Energi- och näringsmässigt skiljer sig dinkel från övriga spannmål
då det innehåller ungefär 20% mer protein. Det kan ju vara något som kittlar i
magsäcken för de proteinfrälsta. Som jag förstått är dinkel ett mindre namn på
hyllorna idag då det är mindre korn per planta, alltså inte lika lätt att odla
i mängd. Men istället är det lättare att odla utan att gödsla vilket gör det fördelaktigt
i ekologisk odling. Det ska ha en annorlunda smak mot många spannmål, något
nötigare och vara bra i bakning. Oklart om det är särskilt lämpligt i en risotto men det återstår att
se.
Det är förståeligt att kvarnarna väljer marknadsföra som de gör,
dinkelotto låter bra mycket bättre än speltveteotto.
Kommentarer
Skicka en kommentar