Kornotto del 1

Svenska KRAV-odlade hela korn från Järvafälten i Södertälje. Köpta på EJ:s Hälskost i Östersund för 36kr/kg.


Igår kväll lagade jag en risotto fast med hela korn istället för ris till min tjej. Stackarn, hon vet inte hur mycket risotto-varianter jag kommer trycka i henne i sommar. ”Frilufts-kornotto” är något jag gjort som praktiskt prov i kockskolan tidigare, tog till och med mig mitt gasolkök som jag lagade i. Rätten blev lyckad och jag fick högt betyg. Det blev det inte igår.

Började med att blötlägga de hela kornen i vatten i en timma. Detta var mitt stora misstag, det behövdes minst dubbel så lång tid visade det sig. Vid den sedvanliga ”ösa-med-buljong-och-koka-ur,-upprepa”-risotto proceduren tog det nästan 40 minuter innan det blev ätbart. Alldeles för lång tid. Sedan använde jag mig av torkade skogsöron från Kina och en umamibuljong i form utav en tärning från Kung Markatta. Svampen var sladdrig och obehaglig, lite som att tugga på väldigt gammal men blöt våtdräkt. Buljongen saknade… personlighet? Nej, jag var inte alls nöjd. Det enda som gjorde det ätbart var den rivna gruyèren som jag lyxade till det med.

Nåja, mycket utrymme för förbättringar.

Kommentarer