Risotto




Risotto! En rätt som många tror är mycket svårare än den egentligen är. Tråkigt då den är en rätt som är smidig och lätt att få god. Första gången jag lagade risotto var hemma hos en tjej jag försökte imponera på. Jag köpte det dyraste arborioriset jag kunde hitta och rev ned parmesan som hade lagts på lagring innan Sundsvall brann ner. Det var ju så det skulle vara och det blev gott. Tjejen blev imponerad.


Idag vet jag att man varken behöver parmesan eller arborioris. Eller avorioris, vialone nano eller carnaroleris för den delen. Ris har nämligen en hög påverkan på klimatet, ungefär åtta gånger så hög som sädesprodukter. Visst, man använder vanligtvis dessa rissorter till risotto då de har hög halt av stärkelse och ger rätten sin krämiga signaturkonsistens. Men man kan göra en trevlig måltid med helt svenska råvaror som absolut får ens tankar att gå till den italienska superrätten. Jag skulle inte kalla dem risotto när man använder svenska sädesslag men kornotto, havreotto, veteotto och rågotto skall alla fungera.


I mitt slutarbete på kockskolan skrev jag en uppsats om bra friluftsmat och gjorde slutprov med just kornotto och svamp. Inspirationen till det kom från en bra videokanal med temat lätt och enkel friluftsmat. Man blötlägger riset (eller sädesslaget) ett par timmar innan det är dags att tillaga. På det sättet reducerar man drastiskt tillagningstiden. Risotton kommer tas upp i en serie av senare inlägg.


Kommentarer