Svenska sädesslag - Energimängd



Nu skall jag inte låtsas att jag är någon expert på sädesslag. För det är jag inte. Under min 10 månaders kockutbildning så passerade jag ämnet på ungefär en timme. Jag minns något om att det finns höst- och vårvete samt att 4000 år gammalt ”kornbröd” har hittats i utgrävningar i Sverige. Snacka om överstekt.

För att välja vilken säd jag vill använda till min risotto jämför jag mest energi- och näringsvärde samt hur de tillagas och smakar i en risotto. Min förhoppning är att kanske hela rågkorn är mer krämiga än mathavre, eller något i den stilen. Näringsmässigt är de ganska lika som ni kan se i bilden. Havre är något starkare på energimängden. Med i grafen är också ris men då den inte är en svensk råvara samt har hög klimatpåverkan så går den bort. Samtliga värden är från torr produkt.

Slutsatsen blir att valet hänger på tillagning och smaken. Först ut blir korn.

Ha de bäst!

Kommentarer