Nu skall jag inte
låtsas att jag är någon expert på sädesslag. För det är jag inte. Under min 10
månaders kockutbildning så passerade jag ämnet på ungefär en timme. Jag minns
något om att det finns höst- och vårvete samt att 4000 år gammalt ”kornbröd”
har hittats i utgrävningar i Sverige. Snacka om överstekt.
För att välja
vilken säd jag vill använda till min risotto jämför jag mest energi- och
näringsvärde samt hur de tillagas och smakar i en risotto. Min förhoppning är
att kanske hela rågkorn är mer krämiga än mathavre, eller något i den stilen. Näringsmässigt
är de ganska lika som ni kan se i bilden. Havre är något starkare på
energimängden. Med i grafen är också ris men då den inte är en svensk råvara
samt har hög klimatpåverkan så går den bort. Samtliga värden är från torr produkt.
Slutsatsen blir
att valet hänger på tillagning och smaken. Först ut blir korn.
Ha de bäst!
Kommentarer
Skicka en kommentar